/ БГНЕС, архив
Съветът за сигурност на ООН единодушно наложи нови санкции на Северна Корея след последния й тест на междуконтинентална балистична ракета, предаде Ройтерс.

Резолюцията, внесена от САЩ, цели да забрани почти 90% от износа на рафинирани петролни продукти за Северна Корея, като наложи таван от 500 000 барела годишно, и изисква репатрирането на севернокорейците, работещи в чужбина, в срок от 12 месеца. Тя също така ограничава доставките на суров петрол за Пхенян до 4 млн. барела годишно.
Резолюцията бе приета с 15 гласа срещу нито един против, съобщи постоянният представител на Япония, която е председател на Съвета този месец.

Северна Корея: Няма да преговаряме със САЩ, докато водят военни игри пред прага ни

Преди вота анализатори заявиха, че новите санкции биха могли да имат значителен ефект върху икономиката на изолираната страна.

Ако бъде приложен, лимитът за петрола би бил съкрушителен за транспортния бранш, за севернокорейците, които използват генератори у дома или за производствена дейност, както и за държавните предприятия, които се занимават с производство, каза Питър Уорд, коментатор от сайта Ен Кей Нюз, наблюдаващ Северна Корея.

Северна Корея: САЩ прави репетиция за война

Принудителното репатриране на работниците в чужбина би прекъснало жизненоважни източници на чуждестранна валута и инвестиции, не само за правителството, но и за възникващата пазарна икономика в Северна Корея. Ако бъдат приложени, новите санкции по този начин ще възпрепятстват и застрашат икономическото развитие на Северна Корея, смята той.
БТА