Китай
Китай / БТА
Китайските власти са открили предполагаем нов подтип на варианта на Омикрон в района на Шанхай
Китай съобщи за 13 000 случая на COVID-19 в неделя, най-много от пика на първата пандемична вълна преди две години, предаде АФП. Здравните власти в страната казат, че са открили предполагаем нов подтип на варианта на Омикрон в района на Шанхай.

Китайската стратегия за "нулев COVID-19" е под изключителен натиск, докато вирусът се разпространява из цялата страна.

До март, Китай успешно поддържаше дневния брой на случаите до дву- или трицифрено число, чрез твърд локдаун по райони, масови тестове и ограничения за пътуване.
Но случаите нараснаха през последните седмици до хиляди всеки ден, особено в епицентъра на епидемията в Шанхай, където улиците останаха зловещо празни в неделя, тъй като на 25 милиона души е наложена забрана за излизане.

СЗО предупреди: Някои европейски държави отменят COVID мерките твърде брутално

Властите в Суджоу, град на 30 минути западно от Шанхай, са открили мутация на варианта Омикрон, която не е регистрирана в местни или международни бази данни, съобщиха държавните медии в неделя.

„Това означава, че нов вариант на Омикрон е бил открит на местно ниво“, съобщава „Синхуа“, цитирайки заместник-директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Суджоу.

Настоящата епидемия също е и тест за търпението на китайците към строги ограничения в момент, когато голяма част от света се отвори отново.

В неделя 1,5 милиона жители на Байчен в североизточен Китай се присъединиха към редиците на десетки милиони други китайци, които преживяха локдаун през последния месец, което навреди на работата и икономиката.

Китай регистрира 13 146 случая в неделя, се казва в изявление на Националната здравна комисия, като „няма нови смъртни случаи“.
Това е най-високият дневен брой на заразените в страната от средата на февруари 2020 г.

Близо 70 процента от случаите са открити в Шанхай, каза комисията, след масово тестване на 25 милиона жители на метрополиса.

Градските власти признаха, че се борят да овладеят огнището, като хиляди сега са под карантина, наложена от държавата, а съобщенията от здравни работници са преустановени.
Вицепремиерът Сун Чунлан призова за "решителни и бързи действия" за потушаване на епидемията след посещение в Шанхай, предаде „Синхуа“ в неделя.

Гневът нараства сред жителите заради блокирането, което първоначално бе планирано да продължи само четири дни, но сега изглежда вероятно да се проточи още няколко, тъй като се провеждат нови кръгове от масови тестове.

Родителите изразяват опасения от раздяла с децата си в случай на положителен тест, докато жителите се оплакват от липсата на прясна храна и възможността да разхождат кучетата си навън.

Китай, страната, където коронавирусът беше открит за първи път в централния град Ухан в края на 2019 г., е сред последните места, които следват спрямо пандемията стратегията за нулев COVID-19.

Избухването придоби все по-сериозно икономическо измерение, намалявайки прогнозите за растеж на анализаторите, тъй като фабриките затварят, а милиони потребители не могат да напускат домовете си.

Ограниченията в Шанхай заплашват да спрат веригите за доставки, като корабният гигант Maersk заяви, че някои депа в града остават затворени и услугите за превоз вероятно ще бъдат засегнати допълнително поради блокирането.

Директорът на програмата за спешни случаи на Световната здравна организация Майкъл Райън миналата седмица каза, че е важно всички страни, включително Китай, да имат план за премахване на пандемичните ограничения.

Но той каза, че огромното население на Китай представлява уникално предизвикателство за неговата здравна система и властите ще трябва да „дефинират стратегия, която им позволява да излязат (от пандемията) безопасно“.
БГНЕС