Няколко европейски държави, между които Германия, Франция, Италия и Великобритания, са отменили твърде "брутално" ограниченията си заради COVID и сега се наблюдава нарастване на случаите, което вероятно се дължи на по-предаваемия вариант BA2, съобщи Световната здравна организация.

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге заяви на пресконференция в Молдова, че е "оптимист, но остава бдителен" за развитието на пандемията в Европа.

Огнище на COVID-19 в Дом за хора с психични разстройства в Смолянско

COVID се разраства в 18 от 53-те страни в европейския регион на СЗО, каза той. "Страните, в които наблюдаваме особено увеличение, са Обединеното кралство, Ирландия, Гърция, Кипър, Франция, Италия и Германия". Той заяви, че основната причина за увеличението вероятно е вариантът BA2, който е по-преносим, но не и по-опасен от другите варианти. Но освен това "тези държави отменят брутално ограниченията", изтъкна Клуге.

Според базата данни на СЗО броят на новите случаи на COVID в Европа е спаднал рязко след пика в края на януари, но от началото на март отново се увеличава.

Пореден град в Китай е поставен под COVID карантина

През последните седем дни в европейския регион на СЗО са регистрирани повече от 5,1 милиона нови случая и 12 496 смъртни случая. С това броят на случаите от началото на пандемията достигна почти 194,4 милиона, а броят на смъртните случаи - над 1,92 милиона.

БГНЕС