Епидемичната обстановка в областта е в посока огнищно развитие на заразата, а не дифузно разпространение
Нивото на COVID заболеваемостта в област Смолян отново е повишено през миналата седмица, след тенденция на намаление и успокоение на епидемичната обстановка от началото на февруари, според данни на РЗИ.

Новите случаи на коронавирус през последната седмица са 118, регистрирайки ръст на положителните проби с 92 %. Показателят 14-дневна заболеваемост за областта е 177 на 100 хиляди население, а в община Баните - 507/100 000.

В община Баните остават COVID тестовете за ученици

"Около 40 % от позитивните през седмицата са от Дома за хора с психични разстройства в село Петково. В социалния дом се наблюдава взрив от коронавеирус", според директора на РЗИ д-р Мими Кубатева.

С положителни проби са близо половината от обитателите и седем души от персонала, но повечето от тях са без симптоми или оплаквания. Само трима от общо 47 COVID позитивни в дома са с леки оплаквания и са под наблюдение на личните лекари, като не се е налагало болнично лечение. Всички заразени са поставени под карантина.

Независимо от повишението на случаите на коронавирус, епидемичната обстановка в областта е в посока огнищно развитие на заразата, а не дифузно разпространение, уточняват от инспекцията. 
БТА