Възможно е да дойде нова вълна на епидемията от COVID-19 - това прогнозира пред NOVA имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов

"Трудно е да се прогнозира отсега за наесен, но мисля, че е възможно", допълни той. 

По думите на експерта случаите на новозаразени с коронавирусната инфекция намаляват, но предупрежденията на СЗО са, че започва ново увеличение в западните страни – във Франция, Китай, Австрия и Израел. 

COVID-19 у нас: Новите случаи за последното денонощие

Той цитира изследване, което доказва, че само 1% от имунизираните срещу болестта могат да преболедуват COVID-19 повторно, докато процентът за неваксинираните е 9.

По думите на имунолога децата боледуват наравно с възрастните от вируса.

„Според проучване на Центъра за контрол на заболяванията на Съединените щати, 1/3 от починалите деца в САЩ са починали от варианта Омикрон”, каза експертът.

От днес зеленият сертификат отпада за всякакви дейности

Акад. Петрунов подчерта, че в много европейски страни започва поставяне на втора бустерна доза от ваксините срещу коронавируса. Препоръчително е да са минали 5-6 месеца от първия бустер, обясни имунологът.

„Факт е, че новият вариант Делтакрон съществува, но за него е още трудно да се говори. Сигурно е обаче, че ваксините помагат да го прекараме по-леко”, категоричен е Петрунов.
nova.bg