Броят на хората, загинали при разрушителните земетресения в Турция и Сирия в понеделник, надхвърли 12 000, предаде Франс прес, като се позова на официални данни и спасители.

В сирийските райони под властта на президента Башар ал Асад е потвърдена смъртта на 1262 души. В зоните, контролирани от бунтовниците, жертвите са 1730. Така загиналите в Сирия са общо 2992. В Турция е потвърдена смъртта на 9057 човека.

С все по-малка надежда да открият оцелели спасителните екипи претърсват и днес развалините в опит да открият признаци на живот след поредицата от опустошителни земетресения, предаде Асошиейтед прес. В някои случаи спасителните екипи използват багери, а в други предпазливо разместват отломките в търсене на оцелели или загинали. На фона на хилядите срутени сгради, е трудно да се каже колко хора все още може да са под развалините, отбелязва АП.

земетресение Турция
БГНЕС

земетресение Турция
БГНЕС

На улицата се чуват различни истории, но един и същи апел: „Брат ми остана под тези развалини преди два дни. Трябва ни помощ. Искам да кажа на всички българи - изпратете ни каквото можете. Ситуацията е като след бомбардировка”, казва Мехмед. 

И докато едни се молеха за братята си, други от малки ще разчитат единствено на братска грижа. „Загинаха двама мои роднини, вуйчо е сред тях. Аз съм батко на по-малките ми брат и сестра”, споделя Али.

А лагерите осигуриха продоволствие. Те са едно от малкото места, от които могат да бъдат взети хляб и други хранителни продукти. „Храната е малко, храната е невероятно малко, помощ, само помощ ни трябва”, казват хората в лагерите. А всяка помощ в жива сила е добре дошла в битката с времето за затрупаните.

На втория етаж бяха роднините ми. След земетресението вторият етаж поддаде”, разказва потърпевш. 

Моята къща е на 1 километър от тук. Вече не я разпознавам сред руините”, споделя Етем.

Изоставена покъщнина, счупена дограма, тухли, изкоренени дървета, пясък и пепел остават властелини на град Нурдаъ.

Ердоган Турция бедствие трус
БГНЕС

Ердоган Турция бедствие трус
БГНЕС

Ердоган Турция бедствие трус
БГНЕС

Според турския президент Реджеп Таип Ердоган броят на загиналите в Турция надвишава 8500 души.

По данни на първите доброволци от "Белите каски" ("Уайт хелметс"), отзовали се на мястото на трагедията, броят на жертвите в Сирия в районите под контрола на бунтовниците в Северозападна Сирия е най-малко 1400 души. Сирийското здравно министерство съобщи, че в контролираните от правителството райони броят на жертвите е надхвърлил 1200. Общият брой на ранените в двете държави, засегнати от земетресението, е десетки хиляди, отбелязва агенцията.

На фона на призивите към турското правителство да изпрати повече помощ в зоната на бедствието, президентът Ердоган посети "палатков град" в тежко засегнатия Кахраманмараш, в който живеят хора, принудени да напуснат домовете си. Той призна, че реакцията на правителството не е била на необходимото ниво в първите моменти на трагедията, но обеща, че никой няма да "остане на улицата".

Спасителни екипи от десетки страни, сред които и България, са се присъединили към местните десетки хиляди спасители, а обещания за помощ бяха изпратени от цял свят.

земетресение Турция
БГНЕС

земетресение Турция
БГНЕС

Мащабът на разрушенията от земетресението с магнитуд 7,8 и неговите мощни вторични трусове обаче, е толкова голям и обхваща толкова отдалечени райони, като например изолираните от продължаващата гражданска война в Сирия, че много от пострадалите все още чакат помощ.

Повече от 298 000 души в Сирия са били принудени да напуснат домовете си заради смъртоносното земетресение, предаде Ройтерс, като се позова на данни на сирийските държавни медии. Тези данни вероятно се отнасят за тези части от страната, които са под контрол на правителството, а не за онези, окупирани от бунтовниците, отбелязва агенцията.

"Държавата е открила и 180 приюта за разселени хора", каза сирийският министър на местното управление Хусейн Махлюв, цитиран от националната информационна агенция САНА.

земетресение Турция
БГНЕС

Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна подкрепа за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, съобщи Европейската комисия. Отбелязва се, че стойността на отпуснатата хуманитарна помощ достига 6,5 милиона евро и е сред най-мащабните действия по европейския механизъм за гражданска защита.

Утре еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич ще посети засегнатите райони в Турция, се посочва още в съобщението. ЕК допълва, че след като в понеделник е получила първата молба за съдействие от Турция, вече е осигурила три милиона евро спешна помощ. ЕС е изпратил на място 31 екипа с над 1500 спасители, както и пет лекарски екипа. 

Германия, Литва и Словения са предложили да осигурят одеяла, палатки и печки, след като Анкара отправи ново искане за допълнително съдействие, добавя комисията.

ЕК пояснява, че отговорът на полученото днес от Дамаск искане за съдействие от ЕС се съгласува с ООН.

Първоначално ЕК отпуска 3,5 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Сирия за осигуряване на достъп до подслон и вода, за търсене и спасяване на пострадали.
Николай Станоев, Десислава Николова/БТА, nova.bg