„Състезаваме се с времето. След четвъртък няма да имаме никаква надежда за спасяване на оцелели изпод руините. Имаме нужда от изпращането на още спасителни екипи. Имаме нужда и от палатки, одеяла, генератори и отоплителни уреди за пострадалите от труса". Това заяви посланикът на Република Турция у нас Айлин Секизкьок в „Интервюто в Новините на NOVA”.

"Страхувам се, че броят на загиналите при труса ще продължи да нараства. Информацията се променя всеки част. Говорим за население, което е два пъти по-голямо от населението на България. Разрушенията са огромни. Бяхме подготвени. Знаем, че се намираме на разломна линия. Но трусове с магнитуд от 7,7 и 7,5, които едновременно ни разтърсиха – това е нещо невероятно", подчерта тя.

По думите ѝ има двама души, които са с двойно – българско и турско гражданство, които все още са в неизвестност.

„Това, което ние знаем, че има двама български граждани, за които предполагаме, че са изчезнали. Най-точна информация обаче може да даде посланика на България в Турция Ангел Чолаков, който в момента е в Адана. Той незабавно замина за района на бедствието, където текат спасително-издирвателни операции, за което му благодарим”, посочи дипломатът.
nova.bg