България е първата страна, която реагира на бедствието в Турция. Това каза президентът Румен Радев по време на форума „The World Ahead 2023”. От вземането на политическо решение рано тази сутрин до излитането на двата самолета „Спартан“ минаха четири часа и половина, каза Радев. По думите му това означава да имаш подготвени екипи и хора, които да бъдат събрани като спасители и медицински специалисти

"Тези хора да имат оборудване – съвременно, поддържано, модерно. Иска се да има транспортни средства, модерни самолети, с които това да бъде извършено и много скъпото – да имаме подготвени летци и екипажи. Да има добре изградена функционираща йерархична система на държавната администрация", обясни държавният глава.

Румен Радев изрази съболезнования и съпричастност на народите на Турция и Сирия.

Според него силна икономика ни е нужна не само, за да живеем добре днес и утре, но за да може в подобни „моменти на огромно нещастие, криза и бедствие да можем да си помагаме един на друг“. 

По думите на президента България има отворена, адаптивна и гъвкава икономика с голям потенциал. Страната ни отреагира първа и по много ефективен начин, каза президентът и отбеляза, че двата самолета „Спартан“ вече са се върнали в България и се подготвят да излетят отново с други екипи. Потегли и наземният ешелон – над 20 автомобила и над 60 души, каза още Румен Радев.

По последни данни жертвите в Турция и в Сирия на днешните земетресения са над 2300.

С КАКВО ЩЕ ПОМОГНЕ БЪЛГАРИЯ ЗА МОМЕНТА:

Два самолета „Спартан“ с хора и техника отлетяха за Турция

Още на обяд два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили излетяха от летището в столичния кв. „Враждебна“. На машините има хора и техника, които да окажат съдействие на съседната ни държава за последиците от земетресението, случило се там по-рано днес. Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а авиобаза във „Враждебна“, каза за БТА, че машините превозват до Турция около 15 души от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община, заедно с тяхната екипировка за оказване на първа помощ при такива ситуации. На борда има и четирима медици от Военномедицинска академия (ВМА) с подходящата медицинска апаратура и екипировка. Има готовност, след успешното изпълнение на задачата, да се направи „още един полет или колкото трябва полети, за да окажем необходимата помощ на Турция“, посочи подполковник Димчо Добрев. 

Два екипа на ВМА заминаха в помощ на Турция

Два екипа от ВМА също се включват в помощта за Турция, съобщиха от лечебното заведение. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Модул за издирване и спасяване на ГДПБЗН отпътува за Турция

Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Република Турция, където ще окаже помощ за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула влизат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване, обяви старши комисар Красимир Шотаров, заместник-директор на ГДПБЗН и директор на Дирекция „Оперативни дейности".

Той увери, че всички служители, които заминават за Република Турция, са добре подготвени за подобни ситуации и допълни, че страната ни има готовност да изпрати допълнителни сили и средства в случай на необходимост. 

Седем спасители от сектора за специализирани оперативни дейности (СОД) при Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" във Велико Търново също се включват към отряда, който ще окаже помощ за справяне с последиците от разрушителното земетресение в Турция, съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Планински спасители и кучета също ще помагат в Турция

Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуваха тази вечер за Турция, за да се включат в спасителните дейности след земетресенията в южната част на страната. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.

БЧК има готовност да изпрати хуманитарна помощ  

Българският Червен кръст има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение в Турция, съобщиха от БЧК. 

Организацията е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта - походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.
Организацията стартира кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от земетресението в Република Турция на 6 февруари 2023 г. 

Открита е специална банкова сметка в лева:
IBAN: BG64UNCR76301078660913
За пострадалите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви пред журналисти по-рано днес, че България има готовност при заявка на турската страна да предостави допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението, но очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна.

Столичната община също се включи в помощта

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви тази сутрин, че изпраща екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, за да участват в спасителните дейности в Турция след силното земетресение там. Екипите са от 15 души и са оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително  термокамери, виброкамера и дрон. 
Николай Трифонов, Рени Никифорова/ БТА