Двата самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, излетяха от летището в столичния кв. „Враждебна“. На машините има хора и техника, които да окажат съдействие на съседната ни държава за последиците от земетресението, случило се там по-рано днес.

"По два екипажа заминават с всеки един самолет. Имаме достатъчно екипажи, които са добре подготвени. Самолетите са в изправност. Чакаме натоварването да се извърши. При такъв тип задачи е много важно укрепването на товарите, съобразено с центровката на самолета, защото полета все пак е свързан с влияние на метерологични явления. На всеки един от самолетите ще бъде натоварен товар с тегло около 4 тона и половина. Поддържаме готовност още един екипаж да бъде изпратен в Република Турция", заяви представител на ВВС от летище "Враждебна". 

Спартан
БТА

Модул от 58 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” се подготвя да замине за Турция. Те ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване.

Имаме готовност да изпратим и медицински екип от ВМА в помощ на пострадалите от земетресението, съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов.

По линия на Столична община за мястото на инцидента също ще замине спасителен екип. Транспортът ще се осигури от българските ВВС, а действията му ще бъдат координирани от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпраща екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, за да участват в спасителните дейности в Турция, съобщиха от общината.

Спартан
БТА

15 души на аварийната дирекция на Столичната община, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване включително термокамери, виброкамера и дрон ще вземат участие в аварийно -спасителните дейности след снощното земетресение. Екипите на Столичната община ще вземат участие в съвместните действия за подкрепа на Президентството на Република България и на Министерството на отбраната. Екипите ще пътуват със спартаните на Министерството на отбраната, заедно с екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Разговаряли сме със спасителите от Българския червен кръст, има подсигурени 5 кучета и 2 машини, които да се включат. По най-бързия начин ще бъде изпратена исканата помощ, както и занапред ще предоставим палатки, където да бъдат настанени пострадалите хора. Всякаква помощ, която бъде искана ще бъде дадена“, обяви служебният министър н МВР Иван Демерджиев. 

Спартан
БТА

Българският Червен кръст има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари 2023 г., съобщиха от БЧК.

БЧК е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

Серия от мощни трусове в Турция, има стотици загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР.

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4. Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната. Освен в Турция, трусовете бяха усетени в Ливан, Сирия и Кипър, България, Румъния и дори Албания.

Опустошителното земетресение в Турция, което взе жертви в две държави в снимки

Над 600 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, предаде ДПА. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.
БГНЕС/Министерство на отбраната/Столична община/Константин Костов/БТА