/ iStock/Getty Images
Земетресението, което тази сутрин разтърси Турция и Сирия, разруши и историческа забележителност, датираща от преди повече от 2000 години и включена в световното наследство на ЮНЕСКО. Това е крепостта "Газиантеп", която се намира в центъра на едноименния град в южната част на Турция.
 

Някои бастиони в източната, южната и югоизточната част на историческия палат са напълно разрушени от земетресението, а отломките са разпръснати в близост.

Подпорната стена до крепостта също се е срутила.

Частично са се срутили и куполът и източната стена на намиращата се в непосредствена близост до крепостта джамия, построена през XVII в.
 
Крепостта Газиантеп е ситуирана на южния бряг на река Алебен, на висок 25-30 метра рид. Няма точна информация за времето на изграждане или за архитекта.

Замъкът първоначално е построен като малка наблюдателна кула от времето на Хетската империя през второто хилядолетие пр. н. е. 

По-късно е разширена от Римската империя през II и III век сл. н. е. Крепостта е допълнително разширена и обновявена през VI век, по време на управлението на византийския император Юстиниан I.