/ Gulliver/Getty Images, архив
Канадският Конгрес на католическите епископи за първи път официално се извини за ролята си за поддържането на прословутата система от пансиони за деца от коренното население, след като отказваше да го направи с години, въпреки обществения натиск, предаде Ройтерс.

В изявление организацията изразява "дълбоко разкаяние" и недвусмислено се извинява заедно с всички структури на католическата църква, които са били пряко замесени в поддържането на тези пансиони.

САЩ ще разследват някогашните интернати за индианци

Канадският Конгрес на католическите епископи е национално събрание на епископите в Канада, официално признато от Католическата църква и част от световна мрежа на конгреси. Започвайки от 1831 г. и чак до 1996 г. канадската система за църковни пансиони насилствено разделяше децата от коренното население от техните семейства, подлагайки ги на недохранване и физически и сексуални злоупотреби, което канадската комисия за истината и помирението през 2015 г. нарече "културен геноцид".

Оцелелите, говорили пред Ройтерс, си спомняха за постоянен глад и тягостна самота в пансионите, в които редът се поддържал чрез заплахи и честа употреба на сила.
 
БТА