/ Gulliver/Getty Images
Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща правителството му да предложи нови мерки за контрол върху огнестрелните оръжия, ако бъде преизбран през октомври, предаде Франс прес.

Премиерът пое този ангажимент в Торонто, където стрелбите с убити и ранени в последните месеци зачестиха. Той обаче не обеща забрана на пистолетите, за каквато настоява кметът консерватор на Торонто Джон Тори.

Четирима ранени след стрелба в Торонто (ВИДЕО)

"Стрелбите напоследък подчертаха необходимостта от политика на здравия разум по отношение на огнестрелното оръжие. Трябва да предприемем действия. Г-н Тори и аз обаче сме единодушни, че само с репресивна политика проблемът няма да се реши", каза Трюдо на обща пресконференция с кмета.

По данни на полицията от началото на годината в Торонто, най-големия град в Канада, е имало близо 270 стрелби, при 248 за същия период на 2018 г. Убитите при тях тази година са по-малко (20 в сравнение с 30 през 2018 г.), но ранените са повече - 132-ма, при 109 през 2018 г.

Стрелба в канадски град, има жертви (ВИДЕО)

Макар в Канада мащабът на насилието с участието на огнестрелно оръжие да не достига този в САЩ, очаква се темата да бъде в центъра на кампанията за парламентарните избори през октомври.

Според най-новите допитвания консерваторите, ръководени от Андрю Шиър, са с почти изравнени позиции с либералната партия на Трюдо.

Стрелба на 23 юли в Торонто: Двама убити и 13 ранени

Премиерът припомни, че правителството му вече е въвело някои мерки за борба с насилието с огнестрелно оръжие, като засилените проверки при покупка на такова оръжие или рестрикциите върху транспортирането му.

Знаем, че трябва да направим повече, отбеляза той, обещавайки скоро да представи предизборната си програма с мерки за справяне с проблема.
БТА