/ iStock/Getty Images
Израелските власти са иззели камера и оборудване на агенция Асошиейтед прес в южната част на Израел, обвинявайки американската новинарска агенция, че е нарушила новия медиен закон, предоставяйки изображения на катарската телевизия „Ал Джазира“, предаде АП.

Сателитният канал е сред хилядите клиенти на АП, които получават кадри на живо от нея. Американската агенция съобщи, че осъжда решението.

Законът, приет миналия месец от израелския парламент, позволява на правителството да нарежда на чуждестранните медии временно да спират работа на територията на страната в случай на заплаха за националната й сигурност.

Министерството на комуникациите на Израел, цитирано от Ройтерс, обясни в официално изявление, че оборудването е конфискувано в град Сдерот. То заяви, че АП е била предупредена миналата седмица, че е забранено да предоставя материали на „Ал Джазира“, но агенцията въпреки това продължила да го прави.

„Конфискуваната камера незаконно е излъчвала на живо за „Ал Джазира“ от северната част на ивицата Газа, включително дейността на Израелските сили за отбрана, и така е заплашвала сигурността на нашите бойци“, заяви министерството.

„Асошиейтед прес осъжда по най-категоричен начин действията на израелското правителство да затвори нашата дългогодишна емисия на живо, показваща изглед към Газа, и да конфискува оборудването ни“, каза Лорън Ийстън, вицепрезидент на агенцията за корпоративните комуникации. „Спирането не се основаваше на съдържанието на емисията, а е по-скоро злоупотреба от страна на израелското правителство с новия закон за чуждестранните телевизионни оператори. Ние призоваваме израелските власти да върнат оборудването и да ни позволят незабавно да възстановим нашата емисия на живо, за да продължим да предоставяме  важно визуално съдържание на хиляди медии по цял свят“, допълни тя.

При идването си днес в Сдерот, за да конфискуват техниката, служителите на израеското министерство на комуникациите са връчили на екипа на АП подписан от министъра на комуникациите Шломо Кархи лист хартия, на който пишело, че агенцията нарушава закона за чуждестранните телевизионни оператори.

АП твърди, че е спазила правилата за военна цензура, които забраняват излъчването на подробности като движение на войски, което може да застраши войниците. Агенцията каза, че кадрите на живо обикновено показват дим, издигащ се над Газа.

В началото на май Израел забрани дейността на своя територия на катарската „Ал Джазира“, позовавайки се на опасения за националната сигурност и каза, че забраната остава в сила, докато войната в Газа продължава. Катарският телевизионен канал разкритикува този ход, като нарече „опасна и нелепа лъжа“ обвинението, че заплашва израелската сигурност.

Представителите на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху и министерството на комуникациите не отговориха веднага на исканията за коментар.

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид нарече този ход "акт на лудост". "Това не е „Ал Джазира“. Това е американски новинарски канал. Това правителство действа така, сякаш е решило на всяка цена да гарантира, че Израел ще бъде отбягван по целия свят“, заяви той.

Палестинската екстремистка организация „Хамас“ заяви, че решението за конфискация на Израел е „поредният произволен и потъпкващ свободата на медиите акт“.

Белият дом заяви, че инцидентът „предизвиква загриженост“. Прессекретарят на американското президентство Карин Жан-Пиер каза, че американските власти ще разгледат ситуацията и че вярват, че журналистите имат право да си вършат работата. Тя заяви, че САЩ ще се свържат пряко с Израел, за да го призоват да отмени решението за конфискуване на оборудване на АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА