/ БГНЕС
И разпоредиха затварянето му до 45 дни
Израелските сили нахлуха в бюрото на медийната мрежа "Ал Джазира" в град Рамала на Западния бряг и предоставиха военна заповед за прекратяване на дейността му, предаде Ройтерс. 

Телевизионният канал на медията, чието седалище е в Катар, излъчи кадри на живо, на които се вижда как израелски войници щурмуват офиса с извадени оръжия и връчват на шефа на бюрото в Рамала Валид ал Омари заповед на военния съд, в която е пояснено, че бюрото трябва да затвори до 45 дни.

В отговор на запитване на Ройтерс Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че офисите на канала са били запечатани, а оборудването на медията - конфискувано.

Израелските военни уточниха, че заповедта е била издадена, след като оценка на разузнавателните служби е установила, че офисите се използват "за подстрекаване към терор, за подкрепа на терористични дейности". 

"Излъчваните предавания на канала застрашават сигурността и обществения ред както в района, така и в Държавата Израел като цяло", се казва в изявлението.

В отговор на събитията "Ал Джазира" нарече нахлуването в офиса на медията "криминално деяние" и заяви, че държи правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху отговорно за безопасността на своите журналисти. Базираната в Катар медия уточни в изявлението си, че ще предприеме правни действия, за да защити правата си, и обеща да продължи отразяването на събития.

"Ал Джазира" отхвърля драконовските действия и неоснователни твърдения, представени от израелските власти, за да оправдаят тези незаконни специализирани операции", се казва още в текста.

Ал Омари заяви, че заповедта, която е получил, обвинява "Ал Джазира" в "подстрекателство към и подкрепа на тероризма" и каза, че войниците са конфискували камерите на бюрото, преди да си тръгнат, съобщи медията.

Израелският министър на комуникациите Шломо Кархи потвърди затварянето в изявление, в което нарече "Ал Джазира" "гласът" на палестинската въоръжена групировка "Хамас" в ивицата Газа и подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" в Ливан. "Ние ще продължим да се борим с вражеските канали и ще гарантираме безопасността на нашите героични бойци", каза той.

В изявление синдикатът на палестинските журналисти осъди решението на Израел, заявявайки, че "това произволно военно решение се приема за ново нарушение срещу работата на медии и журналисти, които разкриват престъпленията на окупаторите срещу палестинския народ". 

През май израелските власти щурмуваха стая в хотел в Йерусалим, използван от "Ал Джазира" като офис, след като правителството реши да прекрати местната дейност на "Ал Джазира", обявявайки медията за заплаха за националната сигурност.

Базираната в Катар мрежа, която твърди, че не е свързана с въоръжени групировки, отразява на място почти едногодишната военна офанзива на Израел в Газа и паралелното нарастване на насилието на Западния бряг.  

От началото на войната в ивицата Газа вълненията там се засилват, като израелските сили извършват редовни специализирани акции, при които се правят хиляди арести, често се стига и до престрелки между силите за сигурност и палестински бойци, както и до палестински улични нападения и нападения на еврейски заселници срещу палестински общности.
"Ал Джазира", която се финансира отчасти от катарското правителство, и преди е отхвърляла обвиненията, че вреди на сигурността на Израел, като "опасна и нелепа лъжа", която излага на риск нейните журналисти.

Медийната мрежа обвини израелските власти, че умишлено са набелязали и убили няколко нейни журналисти, включително Самер Абу Дакка и Хамза ал Дахдух, които бяха убити в Газа по време на конфликта. От своя страна Израел заявява твърдо, че не преследва журналисти. 

Катар създава "Ал Джазира" през 1996 г. и гледа на мрежата като на начин да засили глобалното си влияние.

Доха, заедно с Египет и Съединените щати, посредничи в преговорите за прекратяване на огъня, в рамките на които Израел си върна част от заложниците, взети на 7 октомври при атаката срещу градове и кибуци в южните части на страната, водена от бойци на "Хамас". 

Международно признатата Палестинска автономия упражнява ограничено самоуправление на Западния бряг под израелска окупация, отбелязва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов, БТА