Китайският космически апарат Чанъе-4 успешно кацна на обратната страна на Луната
Китайският космически апарат Чанъе-4 успешно кацна на обратната страна на Луната / БГНЕС
Технологии на изкуствения интелект ще бъдат използвани от китайската автоматична междупланетна станция "Чанъе-5" за избора на място за кацане на Луната и за вземане на образци от грунта, предаде ТАСС. Стартът на мисията е планиран за края на тази година, заяви на пресконференция научният ръководител на китайската програма за изследване на Луната Оуян Цзиюан.

Китай с първа пилотирана мисия до Луната в следващите 10 години

"С помощта на изкуствения интелект модулът ще извърши меко кацане на близката страна на Луната, ще вземе образци от грунта и след това ще се върне на Земята", каза той пред в. "Глоубъл таймс". "Мястото на кацане на "Чанъе-5" ще е на повече от 1000 км от това на "Аполо". Мекото кацане ще бъде осигурено посредством самостоятелни решения на изкуствения интелект. Сондата в действителност е "умен" апарат. Той ще прави преценки и изчисления, докато не бъде открита плоска повърхност за безопасно кацане", разясни той. 



По думите му, след кацането модулът ще задейства манипулатор за събиране на грунт и бормашина за получаване на скални образци. След това ще излети, ще се скачи с орбиталния модул и ще се отправи към Земята, където ще кацне в автономния район Вътрешна Монголия в Северен Китай.

Китайски космически апарат кацна на обратната страна на Луната

Както отбелязва изданието, близката страна на Луната е с по-подходящ за кацане релеф. Друго предимство е, че с намиращия се там модул ще може по-лесно да се установи връзка посредством спътници.
БТА