/ Thinkstock/Getty Images
Китай изстреля космически апарат към обратната страна на Луната
Китай изстреля космически апарат "Чанъе-4" към обратната страна на Луната в уникална мисия, която ще обогати познанията за нашия естествен спътник, предадоха световните информационни агенции.

Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.
 
Китай изстреля космически апарат към обратната страна на Луната

Апаратът "Чанъе-4" бе изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Кацането на Луната на тази китайска космическа мисия е предвидено за началото на следващата година. Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.
 

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.
 
Китай осигури връзка с обратната страна на Луната (ВИДЕО)

"Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната", каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. "Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4", поясни той.
 

Китай показа роувъра за обратната страна на Луната (СНИМКИ)

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.
 

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите. Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май.
 
Китай извежда в орбита изкуствена Луна до 2020 г.
 

Роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г. Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна догодина. Тя ще събере до 2 кг мостри.
БТА