космическа совалка
космическа совалка / ThinkStock/Getty Images
В съответствие със своята пътна карта китайската космонавтика планира през следващите 20 години да построи ракета за многократна утпотреба, свръхтежка ракета и космическа совалка, съобщи Лайф.

Пътната карта бе публикувана от Китайската аерокосмическа научно-техническа корпорация.

Космическите боклуци може да направят близкия космос неизползваем

Първата цел ще е към 2020 г. да бъде готова ракета-носител "Чанчжън" от следващо поколение. Тази ракета понастоящем се разработва. Предназначението й е да се използва като евтина лека ракета за извеждане на сравнително неголеми спътници в ниска околоземна орбита.

Кога ще заживеем на Луната?

През 2025 г. е планирано да бъде разработен и изстрелян космически летателен апарат
за многократна употреба, който може да кацне хоризонтално като самолет. Предвижда се за изстрелването в космоса да бъде използвана допълнителна степен. Като цяло проектът много напомня американска космическа совалка. Новият летателен апарат вероятно ще бъде използван и за космически туризъм. Проектът е много амбициозен, като се имат предвид сроковете за осъществяването му.

В миналото Луната имала собствена...

Към 2035 г. е планирано да бъде създадена цяла линия ракети-носители за многократна употреба, а към 2040 г. се очаква голям технологичен скок и разработване на многократен носител с ядрена силова установка. Предполага се, че той ще бъде използван за достигане до астероиди и за осъществяване на мегапроекти, като построяване на космическа слънчева електростанция.
БТА