/ Guliver/Getty Images
До 2040 г. сто души ще живеят на Луната. Те ще се снабдяват с вода от топене на лед, жилища и инструменти, направени с 3D принтер, ще консумират растителни продукти, отгледани в почвата на Луната и ще организират "летящи" спортове, информира АФП.

Близо ли сме до първата стъпка по пътя към усвояване на далечния космос?

За мнозина тези неща може да се възприемат като научна фантастика, но експерти като Бернард Фоин, посланик на Европейската космическа агенция за проекта "Село на Луната", възприемат целта не само като разумна, но и като осъществима.
 
Излъгаха ли американците за кацането на Луната (ВИДЕО)

На Европейския планетарен научен конгрес в Рига Фоин сподели как човечеството може да стъпи за постоянно на Луната и след това да разшири присъствието си. Той го сравни с разширяването на железопътния транспорт, когато набъбват селата около железопътните гари, последвани от бизнеса.
 
До 2030 г. между шестима и десет души - учени, инженери и технически специалисти, могат да се установят на Луната, а до 2040 г. да нараснат до 100, прогнозира френският учен. През 2050 г. можете да имате 1000 и след това можете да си представите вашето семейство да се присъедини, изтъкна той пред осведомителната агенция. Според него има вероятност и да се родят деца на Луната.

Лунно селище може да е наследникът на МКС

Шефът на Европейската космическа агенция Ян Вьорнер не изключва Международната космическа станция да бъде заменена с постоянна лунна колония - футуристична идея. Той предлага изграждане на село на Луната като следваща фаза в космическото сътрудничество между САЩ, Русия и Европа.