През последните дни в интернет се завъртя съмнително видео, в което се твърди, че кацането на Луната през 1969 година е умело режисирано в студията на Холивуд. Говори се за голяма измама, в която основен герой е покойният режисьор Стенли Кубрик, който лично бил заснел това, допълва Нова телевизия.

Филмът, в който режисьорът Стенли Кубрик признава за голямата измама, е също толкова съмнителен, колкото и детайлите около самата измама. Най-странното е, че излиза наяве сега - 15 години след смъртта на Кубрик.

Скандален филм твърди, че Стенли Кубрик е режисирал кацането на Луната

"Участвах в една голяма измама, заедно с НАСА и правителството на Съединените щати", твърди той.

За времето от 1969 до 1972 година 12 души са стъпили на Луната. Първият човешки крак там е този на Нийл Армстронг. Около неговата мисия „Аполо" се въртят и най-много космически конспиративни теории.

С днешните компютърни технологии всичко е възможно. Просто се застава на така наречения грийнбокс и компютърът ни "отвежда" на Луната. Може да добавим и ефект със скафандър и космически кораб.

"С годините кинотриковете стават все по-мащабни и реалистични. Днес е толкова лесно да пресъздадем кацане на Луната, че май сме забравили как се прави в действителност. През 69-та година обаче е било обратното", коментира режисьорът Стивън Колинс.

Тогава светът е имал технологиите да стъпи на Луната, но не и да пресъздаде това чрез киното. Затова друга теза звучи далеч по-вероятна. Армстронг е отишъл до Луната, но много други мисии след това са се провалили. И за да се оправдаят инвестираните милиарди, НАСА е прибегнала до киното. Уфологът професор Стаменов подкрепя тази теория и посочва аргументите.

"Знамето се вее. И няма една една звезда. Това е потресаващо", изтъква уфологът проф. Стамен Стаменов.

Че е имало кацане на Луната, и то неведнъж, е убеден и Никола Петров, астроном в НАО "Рожен".

"След завръщането на астронавтите на Земята са донесени повече от 480 килограма проби. Едва ли има астроном по света, дори и аз самият смятам, че със сигурност има кадри, които са получени не във времето, когато американците са били на повърхността на Луната, а може би наистина са монтаж. Но това е било само за да се засили ефектът на предизвикателството от кацането на повърхността на Луната", коментира той.

Вероятно никога няма да разберем дали НАСА е „украсила" това предизвикателство. Според уфолозите космическите агенции имат честа практика да крият много неща. А дори и думите на предполагаемия образ на Стенли Кубрик да не са автентични, мистерията остава.

"Един американски режисьор си направи пиар със Стенли Кубрик. Всъщност самият режисьор никога не е казвал, че видеото е автентично. Ако по-внимателно се вглеждате в афиша на филма, ще видите, че интервюто с Кубрик е било през май, 1999г. А всички знаем, че Кубрик почива през март", коментира за "Здравей, България" д-р Владимир Божилов, астрофизик, главен редактор на списание „Би Би Си Знание".

Източник: Novanews.bg