Лунно селище може да е наследникът на МКС
Лунно селище може да е наследникът на МКС / Thinkstock/Getty Images

Лунно селище може да стане наследникът на Международната космическа станция, ако ръководителят на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йохан-Дитрих Вьорнер успее да наложи идеята си, съобщи Ройтерс.

Йохан Дитрих Вьорнер очерта идеята си на пресконференция в Париж. Лунното селище може да бъде построено от роботи и 3D принтери, а за строителен материал да се използва лунен прах. Различни държави и космически агенции - като ЕКА, НАСА, Русия, Китай, могат да участват в този проект с технология и астронавти.

МКС може да работи и след 2028 г., но след основен ремонт

Това ще продължи научните изследвания по физика и биология, които сега се извършват на Международната космическа станция, и ще бъде подготовка за мисия до Марс.

САЩ казаха през 2014 г., че искат Международната космическа станция да продължи да съществува поне до 2024 г.

Русия обаче иска да създаде своя самостоятелна орбитална станция. Някои от държавите, членуващи в ЕКА, са повдигали въпроса дали е обосновано от финансова гледна точка станцията да съществува повече от четири години.

Когато оглави ЕКА през юли м.г., Вьорнер обяви лунната мисия за централен проект, с довода, че той е ключова стъпка за пилотиран полет до Марс.

Източник: БТА