МКС може да работи и след 2028 г., но след основен ремонт
МКС може да работи и след 2028 г., но след основен ремонт / снимка: Guliver/Getty Images

Международната космическа станция (МКС) може да работи без проблеми до 2028 г., но след това нейната работа ще бъде възможна само ако бъде извършен „основен ремонт“, смята шефът на НАСА.

Както посочва в интервю, публикувано във вторник на интернет страницата на в. „Политико“, директорът на НАСА Чарлз Болдън, това е становище на всичките пет основни участника в този проект - Американската космическа агенция, Русия, Европа, Канада и Япония.

НАСА сключи договор със „Спейс Екс” за превоз на астронавти до МКС

Международната космическа станция е с предвидена продължителност на живота”, каза той. „И всеки път, когато нашите инженери изготвяха своите оценки, петте партньорски организации казваха: „Мислим, че можем да я запазим действаща до 2028 г.“. След това, посочи ръководителят на НАСА, ще започнат да излизат от строя „контактите на слънчевите батерии и самите слънчеви клетки“.

„Извършваме модернизация на МКС всяка година, но ако не се приложат наистина значителни усилия, то тогава отпуснатото й време ще изтече през 2028 г.“, заяви още Болдън.

Според него, когато за тази прогноза е информиран президентът Барак Обама, той е казал: „Окей, аз давам срок до 2024-а“. Директорът на НАСА призна, че не знае защо държавният глава е взел такова решение. „Мисля, че той не искаше да постави бъдещия президент на страната в невъзможна ситуация, в която той ще трябва да удължи работата й при всякакви условия“, каза Болдън.

Той също така подчерта, че МКС е уникален научен проект и е „идеалният модел на международното сътрудничество“. „Ние демонстрираме това в продължение на повече от 15 години, и въпреки всичко, което се случва тук на Земята, ние опазихме големия екип, състоящ се от 16 различни държави, представени от пет партньори“, коментира ръководителят на американската космическа агенция.

В същото време той потвърди, че за най-важна задача на своето ведомство смята подготовката за пилотирани мисии до Марс, насрочени за средата на 30-те години.

Британски астронавт ще става маратонец на борда на МКС

„Обсъждаме с нашите международни партньори, как да бъде начин за постигане на тази цел“, каза Болдън. ЮВсички искат да дойдат с нас на Марс, но в близко бъдеще много от нашите партньори не възнамеряват да го направят по финансови или други причини. А ние се готвим и определяме това като своя цел в дългосрочен план”, посочва той.

През изминалата година Международната космическа станция остана единственият проект, в който си сътрудничат космическите агенции на САЩ и Русия. Всички други съвместни инициативи на НАСА и Роскосмос бяха спрени от Вашингтон във връзка с конфликта в Украйна.

Съединените щати, Русия, Канада и Япония обявиха, че възнамеряват да продължат действието на космическата станция поне до 2024 г. Що се отнася до Европейската космическа агенция, тя ще продължи да обсъжда този въпрос в рамките на изготвянето на своя дългосрочен бюджет и е възможно окончателното решение да бъде взето чак през 2017 г.

Източник: БГНЕС