Китайска космическа станция може да падне в България (ВИДЕО)
95156
Китайска космическа станция може да падне в България (ВИДЕО)
  • Китайска космическа станция може да падне в България (ВИДЕО)
Китайска космическа станция може да падне в България. В началото на следващата година се очаква апаратът "Тянгун 1" да навлезе в земната атмосфера. Тежащата 8 тона станция е необитаема от 2013 г., а през 2016-та връзката с нея беше загубена.
 
Европейската космическа агенция ще организира наблюдение с участие специалисти от 13 организации и ще уведоми властите в държавите, които може да са застрашени.
 
Ако е възможно раят да падне на Земята, то това ще бъде падането на китайската космическа станция "Тянгун", в превод "Космически рай".
 
Евентуалният удар се очаква между 42 и 43 паралел. "Предвид геометрията на орбитата, вече можем да изключим възможността фрагменти от станцията да паднат на място извън пространството между 43 градуса север и 43 градуса юг", заяви директорът на отдела за космически отпадъци към Европейската космическа агенция Холгер Краг.

По думите му това включва няколко европейски държави. На тази географска ширина в Европа са Испания, Франция, Италия, Черна гора, Сърбия, Македония и България.
 
Експерти по космически отпадъци и други специалисти от 13 организации, включително НАСА, Японската космическа агенция и "Роскосмос", ще наблюдават събитието. Десетките хиляди космически отломки, които се носят с земната орбита се наблюдават постоянно, казва Холгер Краг.

Части от космическа лаборатория могат да паднат на Земята?
 
"Наблюдаваме космическите отпадъци от Земята. Това е много трудна задача. Нужни са мощни сензори. Американското стратегическо командване има такива сензори. Те са реликва от Студената война за засичане на ракети. Глобална мрежа от радари и телескопи наблюдава Космоса постоянно. Днес следим и наблюдаваме приблизително 17 000 обекта", разкрива експертът.
 
Станцията "Тянгун-1" е с дължина 12 м и широчина 3,3 м, а теглото й е 8506 кг. Тя е необитаема от 2013 г., а контакт с апарата е загубен от 2016 г. В момента "Тянгун-1" се носи на височина 300 км по орбита, водеща към неминуемо и неконтролирано навлизане в земната атмосфера между януари и март 2018 г. Предвиждания обаче могат да се направят с голяма степен на несигурност. Дори малко преди навлизането в атмосферата, точните прогнози ще бъдат трудни.
 
Китай започна най-дългата си космическа мисия с хора на борда (ВИДЕО)

Теглото и материалът, от които станцията е направена, предполагат, че части от може да оцелеят при шоковото навлизане в земната атмосфера и да достигнат до повърхността.
 
В историята на космическите полети няма потвърдени случай на пострадали хора при падане на космически боклук, подчертават специалистите от Европейската космическа агенция. При влизането в атмосферата по-голямата част от космическия апарат ще изгори.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук