/ Thinkstock/Getty Images
Части от нефункциониращата китайска космическа лаборатория "Тянгун 1" може да се сблъскат със Земята през 2016 г., съобщи ДПА.
 
Китай започна най-дългата си космическа мисия с хора на борда (ВИДЕО)

Китай призна през август 2016 г., че вече не контролира 8,5-тонния космически апарат. Лабораторията, която работеше шест години, обикаля планетата ни, като орбитата й непрекъснато намалява. Неконтролираното й падане ще започне най-късно през април 2018 г., макар и австралийският специалист Морис Джоунс да каза, че тези изчисления "не са точна наука".
 
"По-голямата част от "Тянгун" ще изгори в атмосферата, но някои големи части като резервоарите за гориво, може и да достигнат до Земята", каза Джоунс. "В небето ще се появи голямо огнено кълбо. Възможно е някои хора да го видят", поясни той.
 
Китай готви скорошен пилотиран полет в космоса

Според Джоунс няма причина за големи опасения. "Рискът за хората е доста малък, но не е нулев. По-възможно е да бъде повредено имущество, но и това е твърде малко вероятно", заяви специалистът.
 
Фрагменти от космически апарати са падали на Земята и преди. Най-големият от тях беше от съветския "Салют 7" през 1991 г. Той падна над Аржентина, но нямаше ранени.
БТА