/ iStock/Getty Images
Тя ще продължи поне 6 седмици
Ирландия ще наложи ограничения за коронавирус от ниво 5 в цялата страна в продължение на шест седмици, заяви министър-председателят Майкъл Мартин. Тя става първата държава в Европейския съюз, която се връща към пълна карантина, съобщава Анадолската агенция.

„Моля всички да приемат тази заплаха сериозно“, каза Мартин в реч по националната телевизия, добавяйки, че правителството не може да се бори само с вируса. Мерките ще влязат в сила от полунощ следващата сряда.

Ирландия засили мерките в три графства и забрани ходенето на гости

Училищата и строителният сектор ще останат отворени, а кръчмите и ресторантите ще могат да обслужват само храна за вкъщи. Здравните експерти препоръчаха въвеждането на най-тежките ограничения от ниво 5, за да се спре увеличаването на инфекциите с COVID-19 в страната.

Не само магазините и фризьорските салони ще трябва да бъдат затворени, но на хората също ще бъде казано да останат вкъщи и да бъдат допуснати само за бягане и фитнес и след това до 5 километра от домовете си.

Хората могат да се срещат на открито с хора от други семейства, но само за ситуации като упражнения и също в рамките на ограничението от 5 километра.

„Разбирам чувството на разочарование, самота и отчаяние, което ще донесе това съобщение. Дори когато дойде зимата. Ако се съберем през следващите шест седмици, можем да отпразнуваме Коледа по нормален начин “, каза Мартин.
 


"Трябва да постоянстваме и да бъдем упорити", каза премиерът. "Ще потиснем този вирус и ще излезем от тези ограничения на 1 декември", добави той.

Министерството на здравеопазването на Ирландия обяви още 1031 случая на коронавирус в понеделник, което доведе до общо 50 993. Няма нови смъртни случаи, а броят на починалите е 1852.
БГНЕС