Ирина Бокова осъди разрушаването на Триумфалната арка в Палмира
Ирина Бокова осъди разрушаването на Триумфалната арка в Палмира / Guliver/Getty Images

Генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова осъди разрушаването от джихадистката групировка "Ислямска държава" на Триумфалната арка в Палмира - древен паметник на 2000 години и символ на античния сирийски град, част от световното наследство на ЮНЕСКО, предаде Франс прес.

„Ислямска държава" разруши Триумфалната арка в Палмира

"Това ново разрушаване показва в каква степен екстремистите са ужасени от историята и културата... излага на показ истинското им лице: чист израз на омраза и невежество", подчертава Бокова в комюнике. Тя уверява, че "военнопрестъпниците няма да останат ненаказани" и че ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат извършителите на тези разрушения съдени и наказани в тясно сътрудничество с Международния наказателен съд.

Ислямска държава продължава да руши в Палмира

"Въпреки своята престъпна свирепост, екстремистите няма никога да успеят да изтрият историята, нито да направят така, че да бъде забравен споменът за това място, което олицетворява единството и идентичността на сирийския народ", отбелязва Ирина Бокова.

Тя подчертава, че "Палмира олицетворява всичко това, от което екстремистите се ужасяват: културното разнообразие, диалогът между културите, срещата на народи от всякакъв произход на това място за отсядане на кервани между Европа и Азия".

Джихадистите екзекутирали публично „пазителя на Палмира"

"В непосредствен план, изправена пред това ново военно престъпление (от страна на "Ислямска държава", ЮНЕСКО "потвърждава своята решимост да продължи да защитава това, което може да бъде спасено, чрез безмилостна борба срещу незаконния трафик на културни предмети, чрез документирането и създаването на мрежа от хиляди експерти, в Сирия и по света, които се заемат с прехвърлянето на това наследство, включително чрез съвременни технологични средства", пише в заключение в комюникето.

Източник: БТА