Джихадистите екзекутирали публично „пазителя на Палмира“
Джихадистите екзекутирали публично „пазителя на Палмира“ / БГНЕС

Джихадистите от терористичната групировка "Ислямска държава" са обезглавили един от най-известните археолози и изследователи на древността в Сирия, директора на архитектурно-историческия комплекс в Палмира Халед Асаад. Това съобщи шефът на департамента за древна история и музеи на Сирия Маамун Абдул Карим, цитиран от ТАСС.

Според сирийската държавна агенция САНА и базирания във Великобритания Сирийски център за човешки права, 81-годишният Асаад е бил обезглавен публично на площад пред музея в древния град, който джихадистите превзеха през май.

„Ислямска държава" унищожи статуя на 2000 години

"Трудно е да си представим как може да бъде обезглавен такъв учен, внесъл огромен принос в изследването на забележителния древноримски град", каза Карим по тв канала "Ал Арабия".

Асаад посвети 50 година от живота си на изследвания на Палмира - един от най-известните археологически обекти в света. Той е известен със своите научни трудове, посветени на музея под открито небе. През последните десетилетия той многократно е сътрудничил с археологически мисии от САЩ, Франция, Германия и Швейцария, отбелязва ТАСС.

Според Карим ученият е бил пленен от джихадистите преди около месец и продължително разпитван. Те се опитвали да получат информация от него за местонахожденията на съкровищата на древния град, но безуспешно. След екзекуцията тялото на Асаад е било окачено на една от римските колони в древната Палмира.

"Кървавите антики": рана, която светът се мъчи да затвори

След като ИД превзе Палмира, се появи информация, че цялата територия на града е минирана. В началото на юли бе съобщено за унищожаването на няколко древни паметника, които не са част от останките от римската епоха и които според джихадистите са смятани за езически и кощунствени. Сред тях бе и статуята "Лъвът Алат", която е на около 2000 г. и бе разположена на входа на музея на Палмира.

Сирийските власти се опасяват, че уникалният комплекс може да повтори печалната съдба на иракските градове Ашур, Нимруд и Хадр, унищожени от джихадистите. Бившата столица на асирийската държава Нимруд, чиито останки се намират край Мосул например, бе изравнена със земята от булдозери. Според преданията Палмира е била основана от библейския цар Соломон. Това е един от най-богатите градове на късната античност, разположен в оазис сред сирийската пустиня и е процъфтявал като търговски център на Пътя на коприната.

Добре запазените развалини, простиращи се на три километра, са в списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. Преди градът да падне в ръцете на терористите сирийски служители съобщиха, че са успели да изнесат стотици ценни статуи на безопасни места, опасявайки се, че те могат да бъдат унищожени от диващината на ИД. Камионът, с който е била изнасяна статуята "Лъвът Алат", е бил заловен от джихадистите и така спасяването и е било осуетено.

Източник: БТА