/ Пресофис на Илхан Кючюк
Либералните лидери се срещнаха в Брюксел, преди редовното заседание на Европейския съвет. Във фокуса на разговорите бяха финансовата и военна помощ за Украйна, укрепването на европейската сигурност и отбрана и справянето с миграцията. Лидерът на АЛДЕ Илхан Кючюк бе сред ключовите лидери на срещата в Брюксел, съобщиха от пресофиса на Кючюк.

Днес ние се обединяваме под споделения си ангажимент към либерализма и укрепването на европейската демокрация. Пандемията и последвалата агресия на Русия в Украйна, показаха, че търсенето на по-голяма демократична легитимност при вземането на решения в ЕС е по-важно от всякога. От жизненоважно значение е да продължим да укрепваме отбранителните способности на ЕС и да защитаваме нашите интереси, защитавайки европейските граждани. Значението на сътрудничеството между ЕС и НАТО трябва да остане на дневен ред, особено в подготовката за предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс.“, заяви Кючюк.

До края на 2023 г.: В ЕП призоваха за приемане на България и Румъния в Шенген

Лидерът на европейските либерали подчерта, че единният пазар и дългосрочната конкурентоспособност и производителност, са ключови за важността на създаването на устойчива и ориентирана към бъдещето икономика. Пред либералните лидери Кючюк постави въпроса за членството на България в Шенген и бе категоричен, че през есента страната ни трябва е част от Шенгенското пространство.

Кючюк постави акцент върху важността на предстоящите избори за Европейски парламент догодина и ролята на либералите в оформянето на цялостния образ на Европа. В един от форматите на лидерската среща присъства и евродепутатът от ДПС Искра Михайлова, която е и зам.-председател на групата „Обнови Европа“.
БГНЕС