Холандия предаде на Франция предполагаем джихадист с фалшива българска карта
Холандия предаде на Франция предполагаем джихадист с фалшива българска карта / БГНЕС, архив

Холандия е предала на френските власти предполагаем джихадист, който планирал атентат във Франция, съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес.

32-годишният френски гражданин Анис Бахри бе арестуван на 27 март в Ротердам по искане на Париж. При ареста му бяха намерени симкарта, мобилен телефон, фалшива българска лична карта и около 800 евро в брой, припомнят вестниците "Монд" и "Вен минют".

Съдебният източник уточни, че вчера са му били предявени обвинения в участие в престъпна терористична група и в нарушаване на закона за оръжията.

В Ротердам откриха муниции, свързани с неуспял атентат в Париж

В апартамента в Ротердам, в който бил отседнал, са намерени 44 килограма патрони с калибър 7,62 милиметра, каквито се използват при автоматите "Калашников".

Подозира се, че групировката "Ислямска държава" му е възложила да извърши атентат във Франция, заедно с Реда Крике - бивш обирджия, арестуван близо до Париж няколко дни преди задържането на Бахри.

Главният прокурор на Франция Франсоа Моленс каза, че Крике и Бахри са отишли в Сирия в края на 2014 г. или в началото на 2015 година. После те са обикаляли Франция, Белгия и Холандия.

Френски и белгийски терористи може да са намерили подслон в Холандия

В ареста Крике призна, че е подслонил Бахри в апартамент в западно предградие на Париж, където полицията намери 105 грама ацетонов пероксид - взривно вещество, използвано от "Ислямска държава" - и два бидона от 10 и 15 литра, съдържащи киселина, перхидрол и ацетон.

Откриването на тези химикали и ареста на двамата мъже са предотвратили извършването на атентат от терористична мрежа, която е била готова да премине в действие, каза Моленс.

Източник: БТА