Хиляда лодки ще преминат по Темза за диамантения юбилей на Елизабет ІІ
Хиляда лодки ще преминат по Темза за диамантения юбилей на Елизабет ІІ / Reuters

Флотилия от хиляда плавателни съда ще премине по река Темза през Лондон като част от тържествата по случай 60-годишнината от възкачването на трона на кралица Елизабет II, предадоха осведомителните агенции.

Очаква се по бреговете на реката да се съберат около един милион души, които да наблюдават армадата, придружаваща кралската баржа, на която ще плават 86-годишната кралица, съпругът й принц Филип и други видни членове на кралското семейство, посочва БТА.

Елизабет II е вторият британски монарх след своята прапрабаба Виктория (през 1897 г.), която чества т. нар. диамантен юбилей на престола. Сегашните публични тържества започнаха вчера и ще приключат във вторник.

В събота кралицата присъства на конно състезание в Южна Англия, а от кулата Тауър проехтяха салюти. В понеделник монархът ще бъде домакин на попконцерт край Лондон с участието на Пол Маккартни и Стиви Уондър. Дългият уикенд приключва във вторник с благодарствена служба в катедралата "Свети Павел" (Сейнт Пол),
последвана от процесия с каляски до Бъкингамския дворец, където Елизабет ще се покаже на балкона и ще помаха с ръка на публиката.