/ БГНЕС, архив
Най-малко 10 000 души протестират в Братислава срещу корупцията и искат оставка на словашкия премиер Роберт Фицо. Протести срещу корупцията започнаха в източноевропейската страна след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му в края на февруари.

Убийството на разследващия журналист и годеницата му в Словакия породи хаос
 
Последният материал на Куциак, който той не е успял да завърши, е бил за влиянието на италианската мафия в Словакия и за възможни нейни връзки с хора, близки до премиера. Според журналистическото разследване тези връзки са довели до злоупотреба с фондовете на ЕС за земеделие.


Убитият словашки журналист писал за връзки на мафията с приближени до премиера

След това дойде новината, че словашките власти са били информирани от италианските си колеги за това, че мощен италиански престъпен синдикат действа в Словакия. По разследването на убийството бяха задържани седем души, които след това бяха освободени.

Европейският парламент ще обсъди следващата сряда в Страсбург обстановката в Словакия след убийството на Куциак. Евродепутатите, завърнали се от Братислава, запазват съмненията си за изразходването в Словакия на европейските фондове, се посочва в съобщение на ЕП.


Полицията търси отговор за убийството на словашки разследващ журналист

Според тях е необходимо словашките власти да извършат задълбочено разследване, както и да се възстанови доверието на обществото. Шестима евродепутати посетиха Словакия, за да се срещнат на място с властите и с представители на гражданското общество. Евродепутатите заявяват, че дори и след разговорите им в Братислава, съмненията остават.
БТА