/ БГНЕС
Словашкият разследващ журналист, който бе застрелян заедно с приятелката си, вероятно е убит заради работата си, каза полицията на Словакия, цитирана от Ройтерс.
 
27-годишният Ян Куциак е работел за новинарския сайт Aktuality.sk по случаи с измами, в които често са били замесени бизнесмени с връзки със словашката управляваща партия и други политици. Той и приятелката му Мартина Кушнирова са намерени мъртви вчера в дома му във Велка Мача, на 65 км на изток от Братислава.

Издателят на новинарския сайт Аксел Шпрингер осъди "жестокото убийство" на журналиста си, а международната организация "Репортери без граници" заяви, че е потресена от станалото.
 
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заклейми този "страхлив акт" и написа в Twitter, че в Европа и в демократична страна няма място за убийства на журналисти, съобщи АФП.
 
Откриха мъртви словашки журналист и приятелката му

Лидерите на Словакия обещаха да изправят извършителите пред съда, а правителството предложи награда от 1 млн. евро за информация, която да доведе до арест. "Най-вероятната версия е мотив във връзка с разследващата работа на журналиста", заяви на пресконференция началникът на словашката полиция Тибор Гашпар. Предполага се, че убийствата са извършени между четвъртък и неделя.
 

БГНЕС


Последната статия на Куциак е от 9 февруари и касае транзакции на фирми, свързани с бизнесмена Мариан Кочнер и луксозен жилищен комплекс в Братислава, където миналата година се разрази политически скандал.
 
Работещият в Братислава разследващ журналист Том Никълсън заяви в новинарския сайт "Денник Н", че е разговарял с Куциак преди седмица за случай, по който и двамата са работели по подозрения, че италианската мафия злоупотребява със субсидии от ЕС в Словакия.
 

БГНЕС


Икономиката на Словакия и жизненият стандарт рязко се подобриха след влизането на страната в ЕС през 2004 г., но според мнозина словаци в страната им все още има проблеми със спазването на върховенството на закона, особено в наказването на корупцията и шуробаджанащината, отбелязва Ройтерс.
 

БГНЕС


По-рано днес ЕС и Съветът на Европа осъдиха убийството в Словакия на журналиста Ян Куциак. Първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс написа в Twitter, че е потресен от убийството на журналист в ЕС. "Няма демокрация, способна да оцелее без свободен печат, затова журналистите заслужават уважение и защита. Необходимо е правосъдието да възтържествува", добавя Тимерманс.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Мишел Николети отбеляза, че това е поредният подобен случай след атентата в Малта срещу журналиста Дафне Галиция миналата година. Той призова в официално изявление словашките власти бързо да разследват това потресаващо събитие. "Свободата на медиите е в основата на демокрацията и ценност, която следва да бъде пазена от всеки", добавя Николети.
БТА