/ БТА
Палестинската ислямистка групировка "Хамас" е получила проектопредложение от свиканите в Париж преговори за примирие в ивицата Газа, включващо 40-дневно прекъсване на всички военни операции и размяна на палестински затворници срещу израелски заложници в съотношение 10 към един, съобщи днес за Ройтерс запознат с развоя на преговорите високопоставен източник.

Предложеното прекратяване на огъня предвижда болниците и пекарните в Газа да бъдат ремонтирани, в анклава всекидневно да влизат по 500 камиона с помощи и да бъдат доставени хиляди палатки и каравани за настаняване на разселените лица, посочи източникът.

Според проекта "Хамас" ще освободи 40 израелски заложници, включително жени, деца под 19 години, хора на възраст над 50 години, както и болните пленници, а в замяна Израел ще освободи около 400 палестински затворници и няма да ги арестува повторно, поясни източникът на Ройтерс.

Преговорите за примирие в Газа като че ли са най-сериозният опит от седмици за спиране на боевете в палестински анклав и за освобождаване на израелските и чуждестранни заложници.

Посредниците активизираха усилията си за прекратяване на огъня в Газа с надежда да предотвратят израелско нападение срещу град Рафах в южната част на ивицата Газа, където са се подслонили над един милион разселени жители на анклава.

Военният кабинет на Израел одобри насоки за преговори с „Хамас“

Американският президент Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил да не извършва бойни действия в Газа по време на рамазана, който започва на 10 март вечерта и ще приключи вечерта на 9 април.

Байдън, чиито коментари бяха предварително записани вчера и излъчени в предаването "Късното шоу със Сет Майерс" на телевизия Ен Би Си, заяви, че Израел е поел ангажимент да осигури възможност на палестинците да се евакуират от Рафах, преди да засили кампанията си там за унищожаване на "Хамас".
Десислава Иванова/БТА