На три етапа ще се осъществи очакваното прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". Това ще се случи в рамките на няколко седмици, съобщи израелската агенция ТПС.

Успоредно с това се твърди, че палестинският президент Махмуд Абас подготвя реформи под натиска на САЩ, които биха му позволили да се върне в Газа.

Според високопоставени източници на ТПС в Палестинската автономия, движението "Фатах", както и и според информация в саудитския новинарски канал "Ал Арабия", споразумението за прекратяване на огъня ще бъде постигнато на три етапа.

Основното съотношение ще бъде освобождаването на един израелски заложник за 30 затворени терористи за всеки ден от прекратяването на огъня. Това означава, че 35-40 заложници ще бъдат освободени в замяна на това Израел да отмени присъдите на 1200 палестински затворници за период от около шест седмици.

Освен това израелските сили ще се изтеглят от позиции в градовете на Газа, но не и от самата ивица, за което настоява "Хамас".

"Хамас" настоява жените и децата затворници да бъдат освободени на първия етап, след това мъжете и войниците - на втория, а на последния етап - телата на загиналите пленници.

На палестинците няма да бъде разрешено да се завърнат в домовете си в северната част на Газа, но Израел ще позволи на делегация на ООН да подготви района за такъв случай.

Нова "гражданска администрация" в Газа

Според източници на "Ал Арабия" по време на първия етап на прекратяването на огъня Израел, Египет, Катар и САЩ ще обсъдят създаването на гражданска администрация за Газа, която да замени "Хамас". Характерът на тази нова гражданска администрация не е ясен, но високопоставени източници от Палестинската автономия и "Фатах" заявиха пред ТПС, че администрацията на Байдън оказва натиск върху Палестинската автономия да се реформира, за да може тя да се върне към управлението на ивицата.

Официалната позиция на Палестинската автономия е, че тя не желае да се върне в Газа или да поеме отговорност за нейното възстановяване, освен ако това не е част от споразумение, водещо до създаване на държава. Израел се противопоставя на завръщането на Палестинската автономия в Газа.

Източници от Рамала съобщиха на ТПС, че Махмуд Абас възнамерява да реформира Палестинската автономия, като съкрати раздутата и неефективна бюрокрация, замени дипломатите, представляващи ПА в чужбина, и инициира вътрешен механизъм за саморазследване в рамките на Палестинската служба за сигурност. 

Освен това САЩ изискват от Палестинската автономия да спре собствените си подстрекателства срещу Израел и да премахне подстрекателските учебници от палестинската учебна програма.

След прилагането на тези мерки Палестинската автономия ще бъде готова да поеме управлението на Газа.ю

Израелската армия обяви, че е убила десетки терористи в Газа

Никой в Рамала обаче не вярва, че Абас ще доведе реформите докрай. Проучване, проведено през ноември от Палестинския център за политически и социологически изследвания, установи, че 90% от палестинците, живеещи в Юдея и Самария (б. ред.: на Западния бряг на река Йордан), искат Абас да подаде оставка, а 60% твърдят, че палестинската власт е неефективна и трябва да бъде разпусната.

Нещо повече, 64% от респондентите са заявили, че са против това Палестинската автономия дори да участва в срещи със САЩ или други арабски държави относно следвоенното бъдеще на Газа. На въпроса кой трябва да управлява Газа след войната, 60% са отговорили "Хамас", а 16% - правителство на националното единство без Абас. Седем на сто са се обявили за палестинска автономия, начело с Абас.

Палестинците не са произвеждали национални избори от 2005 г., а от мандатът на Абас, който трябваше да продължи 4 години, продължава вече 19 години.

Оттогава насам Абас отмени няколко опита за произвеждане на избори на фона на разногласията между "Фатах" и "Хамас", като последните бяха през 2021 година.

Източници на ТПС в Рамала също така заявиха, че палестинската власт ще покани членове на "Хамас", които не са толкова радикални, да бъдат част от новата гражданска администрация, срещу което Израел със сигурност ще се противопостави.
Анелия Пенкова/БТА