В търсене на тунелите на "Хамас" израелската армия разруши ислямско гробище в южната част на Газа, а гробовете са извадени от земята, съобщава Асошиейтед прес. 

Израел обяви, че половината от бойците на „Хамас“ са убити или ранени

Кварталът Бани Сухейла в южния град Хан Юнис в ивицата Газа, който войници показаха на чуждестранни журналисти в събота, беше унищожен, преобразен от военните при търсенето на подземни тунели на "Хамас". Журналист от Асошиейтед прес видя разрушената джамия и - там, където някога е било гробището - 140-метрова яма, която е дала път към това, което армията нарича тунел за нападение на "Хамас" под нея. В понеделник армията съобщи, че бойните инженери са разрушили част от мрежата, като публикува видео, показващо мощни експлозии в района. 

Докато Израел продължава сухопътната и въздушната си кампания в Газа, която според здравните служители в обсадения анклав е отнела живота на над 26 000 палестинци, разрушаването на светите места от страна на военните предизвиква остра критика от страна на палестинците и правозащитните групи, които твърдят, че офанзивата е и посегателство върху културното наследство. Съгласно международното право гробищата и религиозните обекти се ползват със специална защита - и унищожаването им може да се счита за военно престъпление. 
Пламен Йотински, БТА