/ БГНЕС
Палестинското ислямистко движение "Хамас" разпространи в Telegram видеоклип, на който се виждат трима израелски заложници, двама от които се представят за войници.

Въз основа на официални и обществени източници АФП официално идентифицира трите жени, които са държани като заложници след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Във видеото, което продължава малко под 5 минути, трите жени казват, че са държани 107 дни, което предполага, че е заснето на 21 януари. То беше публикувано няколко часа след като върховният съд на ООН постанови, че Израел трябва да предотврати всеки възможен акт на "геноцид" и да разреши хуманитарния достъп до Газа.

Съдът на ООН нареди на Израел да предотвратява актове на геноцид

Нападението от 7 октомври доведе до смъртта на повече от 1140 души в Израел, повечето от които цивилни.

По данни на израелските власти около 250 души са били отвлечени и отведени в Газа. Около стотина от тях бяха освободени в края на ноември по време на примирието в замяна на палестински затворници, а 132 заложници все още се държат в плен на палестинската територия, като за 28 от тях се съобщава, че са загинали.

В отговор Израел се зарече да унищожи "Хамас", който е на власт в Газа от 2007 г., и започна мащабна военна операция, в резултат на която загинаха 26 083 души, по-голямата част от които жени, деца и тийнейджъри, по данни на Министерството на здравеопазването на палестинското ислямистко движение.
БГНЕС