/ /Getty Images
Според израелски медии израелският военен кабинет е одобрил насоки за преговори с "Хамас" за размяна на заложници.

Този ход бе предприет след като в петък в Париж се проведоха разговори между представители на Израел, САЩ, Катар и Египет за обсъждане на сделка за размяна на заложници между Тел Авив и "Хамас".

Когато "Хамас" приеме тези насоки, Израел ще изпрати делегация в Катар за продължаване на преговорите за размяна на заложници, съобщи вестник "Йедиот Ахронот".

Вестникът обаче не предоставя никакви подробности за тези насоки.

Според статията все още трябва да се обсъдят много подробности, включително условията на предложеното прекратяване на огъня, изтеглянето на израелските сили от Газа и връщането на разселените палестинци в северната част на Газа.

Смята се, че "Хамас" държи повече от 130 израелски заложници след трансграничната си атака на 7 октомври, докато Израел държи най-малко 8800 палестинци в своите затвори, според официални източници от двете страни.

При предишна сделка през ноември бяха освободени 81 израелци и 24 чужденци в замяна на 240 палестинци, включително 71 жени и 169 деца.

Според ООН израелската война в Газа е принудила 85 % от населението на територията да се изсели вътре в страната на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, а 60 % от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС