/ БТА
Белгийският министър на правосъдието Пол Ван Тигхелт заяви, че палестинската въоръжена групировка Хамас е активна в границите на страната под прикритието на палестинската кауза.

Потвърждението дойде в отговор на въпроси на депутата Майкъл Фрейлих относно слуховете за присъствието на Хамас в Белгия. Разкритието предизвика безпокойство и ожесточен дебат.

Според службите за сигурност терористичната организация не готви атентати в страната, но е изградила сериозна структура за набавяне на финансови средства, предаде АФП.

Сенчесто присъствие

Ван Тигчелт Хамас подчерта, че действа в Белгия чрез различни организации, но не разкри имената им. Тези организации, каза министърът, се занимават с лобиране и набиране на средства под прикритието на подкрепа за палестинската кауза. Въпреки че няма доказателства за връзка на екстремистки тези с тези организации, крайната употреба на събраните средства и въздействието на лобистките усилия остават неясни.

Една от тези структури е ръководена от приближен до ръководството на Хамас палестинец. Офисът на организацията е на метри от сградите на европейските институции в Брюксел.

"Фламандската националистическа партия" N-VA изрази загриженост относно очевидно бавната реакция на Белгия на ситуацията. Външнополитическият говорител на партията Михаел Фрейлих изрази опасенията си, като заяви, че Белгия не трябва да служи като "развъдник на терористични дейности", независимо от тяхното естество.

Парите на Хамас: Накъде водят следите

Финансовата криза на UNRWA и обвиненията на Хамас

Междувременно Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) е изправена пред финансова криза поради спряно финансиране от няколко донори. Последствията от обвиненията за участие в Хамас от страна на някои от членовете на персонала допълнително усложниха ситуацията. Генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини подчерта необходимостта от индивидуална отчетност и важността да не се прибягва до колективно наказание в светлината на текущите разследвания.

Европейският съюз трябва да изплати 82 милиона евро за UNRWA в началото на март, като в момента се обсъждат укрепването на механизмите за вътрешен надзор и персонала за наблюдение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС