"Хамас" е терористична група, която не представлява оправданите стремежи на палестинците, пречи им и трябва да бъде спряна. Това заяви днес председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която пътува миналия петък заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до Израел.

Действителността на място е ужасяваща, трагична и отчайваща, посочи Мецола по повод последиците от ударите на "Хамас" по Израел в началото на месеца. В опасност е поставен животът на невинни хора, "Хамас" извърши масови убийства, отвличания и изнасилвания, мъчения и оскверняване на мъртъвци. Няма извинение за това, каза тя.

Нетаняху предупреди Иран и „Хизбула“ да не „изпробват“ Израел от север

Пътувах по покана на Кнесета в израз на нашата съпричастност, това пътуване бе едно от най-трудните неща, които ми се е налагало да предприема като председател на ЕП, добави Мецола. ЕП винаги ще настоява за решение с две държави и за траен мир, посочи тя.

Трябва да работим за безусловното освобождаване на заложниците и за това хуманитарната помощ да достигне до онези, които имат нужда, настоя Мецола. Тя отбеляза, че миналата седмица ЕП отдаде почит на жертвите от нападенията срещу Израел.
 
Николай Желязков/БТА