/ iStock
Израелската армия обяви, че е открила тунел на Хамас под централата на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) в град Газа.

UNRWA заяви в отговор, че не извършва дейността си в базата от 12 октомври - пет дни след като бойци на Хамас нападнаха Израел, и призова за независимо разследване.

Хамас отрича израелските твърдения, че е прокопала широка мрежа от тунели под училища, болници и друга гражданска инфраструктура като прикритие за своите терористични дейности.

UNRWA вече е под лупа, след като уволни редица служители миналия месец след израелски обвинения, че са участвали в смъртоносните атаки от Хамас на 7 октомври.

Армията и агенцията за сигурност Шин Бет казаха, че операциите в град Газа през последните седмици са довели до откриването на „тунелна шахта“ близо до училище, управлявано от хуманитарната агенция.

Израел удари град Рафах, където се приютиха много от избягалите жители на Газа

„Шахтата води до подземен терористичен тунел, който служи като значителен актив на военното разузнаване на Хамас и минава под сградата, която е главна централа на UNRWA в Ивицата Газа“, се казва в изявлението, предаде АФП.

Електрическата инфраструктура в тунела, който е дълъг 700 метра и 18 метра под земята, е свързана с централата на агенцията, „което показва, че съоръженията на UNRWA са захранвали тунела с електричество“, заявиха от израелска страна.

Документи и скривалище на оръжие в самия комплекс на ООН "потвърждават, че офисите всъщност са били използвани и от терористи на Хамас", се добавя в съвместното изявление.

UNRWA заяви, че служителите ѝ са били принудени да напуснат комплекса си в град Газа по инструкции от израелските сили, тъй като бомбардировките в района са се засилили.

„Не сме използвали това съоръжение, откакто го напуснахме, нито сме запознати с някаква дейност, която може да се е случила там. Комплексът е бил проверен за последен път през септември 2023 г., се казва в съобщението. Според агенцията всяка подозрителна дейност, открита близо до или под което и да е помещение на UNRWA, е докладвана преди това на властите в контролираната от Хамас Газа и на израелците, като също е оповестена публично. UNRWA отбеляза, че израелските власти не са я информирали официално за предполагаемия тунел.

ООН започна две отделни разследвания на Агенцията за палестинските бежанци. Първото се отнася за твърденията на Израел за участие на нейн персонал в атаката на 7 октомври, а другото за преглед на цялостния политически неутралитет. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС