Хайнц-Кристиан Щрахе: Приемането на България и Румъния в ЕС бе безотговорно
Хайнц-Кристиан Щрахе: Приемането на България и Румъния в ЕС бе безотговорно / снимкa: DarikNews

Приемането на Румъния и България в Европейския съюз миналата година бе безотговорно. Това заяви председателят на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, цитиран от Ройтерс. "Трябваше да им дадем поне 10 години, за да достигнат необходимите социални и икономически равнища", отбеляза Щрахе. Според него членството на България и Румъния в Европейския съюз е отворило Австрия за организираната престъпност.

Турция няма право да се присъединява към ЕС, дори и през следващите 200 години, подчерта Щрахе. Той отбеляза същевременно, че Русия, Хърватия и Сърбия трябва да бъдат смятани за част от Европа. Щрахе даде да се разбере, че партията му е готова да стане отново част от правителството и двете основни партии - християндемократите и социалдемократите, трябва да решат дали искат да се коалират с нея след предстоящите на 28 септември парламентарни избори.

Проучванията на общественото мнение отреждат на Австрийската партия на свободата подкрепа от около 18 процента, а на Австрийската социалдемократическа партия и Австрийската народна партия - съответно от по 28 и 26 процента, отбелязва Ройтерс. Това означава, че е напълно възможно крайнодясната формация да играе важна роля след изборите.