Европейските депутати обсъждат за последен път търговското споразумение между ЕС и Великобритания.

Разводът настъпи - Великобритания е аут от Европейския съюз

След това сделката ще бъде гласувана, вероятно с голямо одобрение. Това трябва да е последната стъпка към ратифицирането на споразумението за търговия и сътрудничество между Лондон и Брюксел. То беше постигнато през декември след повече от четири години на тежки преговори.

Споразумението влезе в сила временно, до края на април, в очакване на одобрение от Европейския парламент. Законодателите ще гласуват късно тази вечер.

Британските депутати одобриха сделката с ЕС по Брекзит

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова евродепутатите да гласуват търговското споразумение с Обединеното кралство. Вотът ще се състои в два тура, а резултатите ще бъдат обявени на 28 април.

Като заяви, че разбира нежеланието на част от евродепутатите да гласуват споразумението, председателката на Комисията допълни, че то има смисъл, само когато е приложено на практика:

ЕС подписа търговското споразумение с Великобритания

"Споделям опасенията на някои от вас от едностранните действия на Обединеното кралство, откакто споразумението започна да се прилага временно. Оттогава видяхме да изникват редица проблеми - някои от тях очаквани, други - появяващи се, но много от тях бяха последствие от Брекзит, какъвто го избра Обединеното кралство. Но независимо от причините, трябва да се фокусираме върху общите решения. Едностранните действия няма да ни доведат до никъде".

"Брекзит е грешка, която прерасна в насилие", каза докладчикът по досието Андреас Шидер, като очевидно визираше размириците в Северна Ирландия.  Той добави, че тя е породена от национализъм и късогледство, като се е случила благодарение на британските милионери. Според него, от това са ощетени най-вече британските граждани. 

Търговското споразумение по Brexit вече е факт

Ръководителят на групата на ЕНП Манфред Вебер разчете посланието на британския премиер Борис Джонсън като "Не ми пука, дори и за моя собствен подпис". Той определи Брекзит като ситуация, от която губят и двете страни.
nova.bg