4 г. след Брекзит Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха търговско споразумение точно преди Коледа
4 г. след Брекзит Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха търговско споразумение точно преди Коледа / iStock/Getty Images
Великобритания и ЕС са се договорили за търговска сделка, написа пръв кореспондентът на Sky News Джо Пайк в Twitter, позовавайки се на източник от  "Даунинг стрийт" 10, резиденцията на премиера и главна квартира на правителството на Обединеното кралство.

„Източник на Даунинг Стрийт: Сделката е постигната“, се казва в съобщението. Последвано от: "Все пак други отговорни източници от "Даунинг стрийт" са далеч по-предпазливи: "Още преговаряме".
 

Още няма официално потвърждение от управляващите, нито от големите британски медии. 

Журналистът от channel4news Георг фон Харах, който отразява Европейския съюз, както и Брекзит, съобщи в Туитър, че по въпроса за сделката Великобритания - ЕС председателят на ЕК Фон дер Лайен е планирала пресконференция в сряда вечерта, но тя не е била официално анонсирана.
 
 

По информация на Фон Харах, получена от участници в преговорите, отпаднал е вариантът за официално изявление в сряда вечерта, което е възможно да стане в четвъртък, 24 декември, навръх Бъдни вечер.

От своя страна Ерик Мамер, главният говорител на Урсула фон дер Лайен в Европейската комисия, открехна завесата на обстановката в Брюксел, като пусна снимка в Туитър на поръчаните от преговарящите пици за очертаващата се напрегната нощ в сряда срещу четвъртък.
 

Според източници от Брюксел пречките в риболовния сектор за квотите в британски води са били преодоляни, последните пазарлъци касаят батериите от Китай, доставяни в Европа за произвежданите на Острова електромобили, информира "Сън".

Големият пробив в преговорите е станал във вторник, но е запазен в тайна цели 24 часа, преди репортерът на "Скай нюз" Джо Пайк да публикува своя туит за сделката.

Политическият редактор на Би Би Си Лора Куенсберг заяви, че изглежда "много вероятно" двете страни да "вървят към" споразумение. Но това "не беше подписано и запечатано", уточни тя в сряда вечерта.

Пред очертаващите се напрегнати нощни преговори в сряда срещу четвъртък високопоставен източник в Брюксел каза: „Все още сме във финалната фаза“. Друг добави: „Не губете вяра".

Двете страни имат срок до 31 декември - когато Великобритания вече излиза от търговските правила на ЕС - да постигнат и ратифицират споразумение.