/ iStock/Getty Images
Европейската комисия обяви успешното приключване на преговорите за сключване на търговско споразумение с Великобритания.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговaрящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред.

Sky News: Има търговска сделка Великобритания - ЕС

"Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни", заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни.
Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.

Новината беше потвърдена и от британския премиер Борис Джонсън в Twitter. „Сделката е постигната“, написа ръководителят на правителството на Обединеното кралство, като прикачи негова снимка с повдигнат палец.
 

В навечерието на Бъдни вечер Борис Джонсън се обърна към нацията, за да разкрие подробности по сделката. 
 
„Всичко, което беше обещано на британски народ по време на референдума през 2016 и в изборите миналата година се изпълнява със сключването на сделката. Върнахме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговията и риболова. Сделката е фантастична новина за семействата и бизнеса във всички части на Обединеното кралство”, се казва в позиция на британското правителство, цитирана от Би Би Си.

„Ще имаме пълно политическа и икономическа независимост на 1-ви януари 2021”, допълват от правителството.