Марк Зукърбърг Facebook
Марк Зукърбърг Facebook / БГНЕС, архив
Социалните мрежи са страхотно място както за споделяне на неща от ежедневието, така и за работа, маркетинг и изобщо за всичко. Специалисти от Софтуерния университет напомнят, че това „всичко“ включва и един от проблемите, които от Facebook вземат насериозно – разпространението на наркотични вещества. За никого не е тайна, че разнообразните социални мрежи са страхотно място, както за дилъри, така и за купувачи на такива стоки и затова от компанията на Марк Зукърбърг. предприемат решителни стъпки за борба с тези незаконни дейности.

За целта социалната мрежа ще:

• Блокира и филтрира стотици термини, асоциирани с продажбата на дрога. Хората най-често намират това съдържание чрез целенасочено търсене, така че спирането на асоциираните предложения и употребата на хаштагове в Instagram би трябвало да дадат ефект.

• Улеснено е маркирането (флагването) на подобен тип съдържание, за да може по-бързо да се прегледа от администратор и да се премахне. Вече се обръща много по-сериозно внимание на групи, хаштагове, страници и акаунти, асоциирани с разпространяване на лошо или вече премахнато съдържание.

• Вече ще се изисква предоставяне на сертификат, в случаите, в които дадена страница или потребителски профил рекламират услуги за справяне със зависимости.

Facebook ще работи с външни организации и експерти, за да се усвоят най-новите начини, които се прилагат от онлайн дилърите, за да замаскират своята дейност. Като част от тази инициатива, компанията е станала член на Центъра за безопасна интернет фармация (Center for Safe Intenet Pharmacies), а през 2015 г. е сключено и партньорство с LegitScript. Това партньорство позволява на компанията на Зукърбърг да е наясно с най-новите улични названия на наркотиците.

• В процес на разработка е нова технология, която да идентифицира някой, който може да се опита да продава наркотици. Например вече има система, която разбира текстовете, които се появяват в изображения, което е важно, защото онлайн дилърите споделят своята информация посредством изображения, за да избегнат засичане.

• Основна цел на компанията зад социалната мрежа е да гарантира, че нейните услуги също така помагат на хората да се образоват по отношение на рисковете, да предотвратяват погрешна употреба на медикаменти и да са наясно със своеобразната опиумна епидемия. За целта Facebook работи съвместно със Substance Abuse & Mental Health Services Administration, за да осигури помощ на хора, страдащи от зависимости и търсещи дрога онлайн.
СофтУни