/ iStock/Getty Images
На заседанието на Съвета „Общи въпроси“, което се проведе вчера в Брюксел, се появиха редица препоръки във връзка с кандидатите за членство в ЕС от Западните Балкани.

Прилагането на Договора за добросъседство между България и РС Македония е неразделна част от процеса на начало на преговорите със Северна Македония, заявиха представителите в Брюксел.

Въпреки важността на прилагането на Споразумението от Преспа с Гърция и на Договора за добросъседство с България, Съветът по разширяване на ЕС оцени положително напредъка на реформите в Северна Македония.

Провеждането на Междуправителствената конференция няма да получи конкретна дата, докато рамката за преговори не бъде одобрена от Съвета за разширяване, , съобщи албанската редакция на „Евронюз“.

В заключенията, които Съветът по разширяване представи за Косово, основно бе отделено специално внимание на диалога със Сърбия.

Дипломатите на ЕС отново призоваха правителството на Косово да се ангажира с диалога със Сърбия и двете страни да избягват всякакви действия и реторика, които могат да застрашат стабилността и не не води до диалог.

Много е важно да се изпълнят незабавно всички споразумения, подписани по-рано между двете страни. Въпреки че Съветът по разширяване на Европейския съюз похвали първите стъпки, предприети за укрепване на законодателството или икономическите реформи, на Косово не беше дадена зелена светлина за свободно движение.
БГНЕС