/ iStock/Getty Images
Словенското председателство на Съвета на ЕС, което завършва на 31 декември, изрази днес очакване, че въпросът за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) и Албания ще се реши скоро.

За да започнат преговорите, трябва да бъдат утвърдени преговорните рамки. Този процес ще започне възможно най-скоро, след като в България вече има ново правителство, заяви Гашпер Довжан, държавен секретар на МВнР на Словения. Големи оптимисти сме, че ще може да продължим по същия път възможно най-скоро, добави той на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси.

В съобщение на Постоянното представителство на България към ЕС се посочва, че на днешното заседание нашата страна е потвърдила, че не може да одобри проекта на преговорна рамка и определяне на краен срок за свикване на първа междуправителствена конференция (начало на преговорите - бел. кор.) с РСМ, тъй като изискванията на националната Рамкова позиция, подкрепена с декларация на Народното събрание, не са изпълнени. По настояване на България Съветът потвърди, че цялостното изпълнение на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., е част от присъединителния процес, се допълва в текста.

Посланик Румен Александров е изразил готовността на България да продължи прекия диалог със Скопие за намиране на решение на възникналите през годините проблеми, свързани с неизпълнението на договора и защитата правата на гражданите с българско самосъзнание. България потвърди, че подкрепя консенсуса за приемане на преговорната рамка и свикване на първа Междуправителствена конференция с Албания, въз основа на собствените й заслуги, пише в съобщението. Добавя се, че нашата страна остава ангажирана с европейската перспектива на шестте държави от Западните Балкани и Турция.

В заключенията от днешното заседание на Съвета на ЕС е записано, че съществуващите двустранни споразумения на Скопие с Атина и София трябва да бъдат прилагани добросъвестно. Съветът отбелязва важността от постигането на трайни резултати от прилагането на тези споразумения.
БТА