/ Guliver/Getty Images, архив
Правителството на Холандия разреши експериментално на десет общини да отглеждат законно канабис, предаде Франс прес.

"Кабинетът реши да се започне отглеждане на канабис, за да се оценят въздействията върху престъпността, сигурността, нарушенията на обществения ред и здравето", се казва в изявление на правителството.

Канада легализира марихуаната за развлекателни цели

През следващите четири години участващите в експеримента общини ще контролират производството на канабис и дистрибуцията му в кофи шоповете, където да се купува от клиенти.

През 1976 г. Холандия декриминализира продажбата на малки количества канабис (под 5 грама), а законът разрешава на всеки гражданин да отглежда до пет стръка канабис за лично ползване.

Може ли да бъде лекарство марихуаната и как ни вреди?

Отглеждането и продажбата на едро на марихуана обаче остават забранени, което кара около 600-те собственици на кофи шопове да се зареждат от организираната престъпност, за да покрият търсенето.

Сега правителството ще подбере одобрени производители на канабис и ще гарантира наличието на достатъчно разновидности на това растение. "Затвореният цикъл на производство е важен. Никакво количество канабис не бива да се допуска в незаконната мрежа", заяви правителството.

Монахините на тревата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Министрите на правосъдието Фердинанд Граперхаус и на медицинските грижи Бруно Бръйнс ще работят по прилагането на инициативата заедно с полицията, прокуратурата и други ведомства.

Министрите ще трябва да вземат предвид и неотдавнашно изследване, в което се препоръчва участието на по-голям брой общини за постигане на меродавна научна основа за експеримента. "Закон на тази тема ще бъде внесен в парламента", се казва в изявлението на правителството.
БТА