Канада е първата сред членките на Г-7, която легализира марихуаната за развлекателни цели
Канада е първата сред членките на Г-7, която легализира марихуаната за развлекателни цели / Thinkstock/Getty Images
Канада е първата сред членките на Г-7, която легализира марихуаната за развлекателни цели
Сенатът на канадския парламент одобри легализацията на марихуаната за развлекателни цели със закон, регламентиращ отглеждането, дистрибуцията и продажбата ѝ, предадоха Франс прес и Би Би Си.
 
Страната е първата сред членките на Г-7, която легализира марихуаната за развлекателни цели.

Може ли да бъде лекарство марихуаната и как ни вреди?
 
Притежанието на канабис в Канада е престъпление от 1923 година, но използването ѝ за медицински цели е разрешено от 2001 година.
 
Законопроектът вероятно ще получи кралско одобрение (подписан указ от генерал-губернатора, който представлява кралица Елизабет Втора), след което правителството ще трябва да избере официална дата за влизане на закона в сила.

Монахините на тревата (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Очаква се местните власти да получат осем до дванайсет седмици, за да установят къде ще се продава лекият наркотик. От средата на септември канадците вече ще могат да купуват от лицензирани производители на различни места, включително и да поръчват онлайн.

Походката издава пушачите на марихуана
 
Минималната възраст за купуване и употребяване на канабис на федерално ниво е определена на 18 години, като провинциите имат право да въведат праг от 19 години. Пълнолетните ще имат право да придобиват открито до 30 грама сушена марихуана.
БТА