/ Thinkstockphotos
Полша легализира марихуаната за медицински цели
95106
Полша легализира марихуаната за медицински цели
  • Полша легализира марихуаната за медицински цели
Полското правителство легализира използването на марихуана за медицински цели. Полша ще изготви и законодателство, което да регулира медицинската мариахуана. Преди да бъде продаван в аптеките или използван за лекарства, канабисът ще бъде внасян в Полша и регистриран в Службата за регистрация на лекарствени продукти.

Един грам медицинска марихуана ще струва около 15 евро, а месечният курс на лечение близо 480 евро. Според неправителствения експерт по наркотици д-р Юлиян Караджов от 5 години използването на марихуана в Полша за облекчаване на симптоми при различни болести е било незаконно, но реално пациентите не са съдени или преследвани от Закона.

В Полша процесът по легализиране на медицинската марихуана започва с един конкретен съдебен случай. За него разказва д-р Юлиян Караджов: „В Полша имаше една симпатична жена, около 50-годишна, която разказваше своята история. Тя е пациент с множествена склероза. Разбрала е, че в чужбина болните се поддържат в много по-добро състояние с помощта на канабис и е започнала да си гледа вкъщи 2-3 растения. В един момент са я арестували за това, но съдът я е оправдал. След това тя се е регистрирала като лобист в парламента и е започнала кампании. В момента виждаме края“.
Контрастът с България д-р Караджов нарича симптоматичен: „Преди три години имаше абсолютно същия случай у нас. Беше оправдан от българския съд, но след което явно е последвало навикване от страна на Министерството на правосъдието, прокуратурата обжалва и в крайна сметка го осъдиха.

Държавата обмисля дали да разреши марихуаната с медицински цели

Д-р Юлиян Караджов намира за абсурд, че болни хора са съдени като престъпници за това, че се опитват да облекчат състоянието си. Според него е достатъчно хората, които взимат решения в България, да прочетат изчерпателната научна литература по въпроса: „Има едно такова възражение, че канабисът не лекува, а само подтиска симптомите. Отговорът ми винаги е да отидат в една аптека и да ми посочат какво лекува вътре освен антибиотиците. Това подтискане на симптомите повишава качеството на живота на човек“.

Москов: Марихуана за медицински цели у нас само след точна преценка

Доктор Караджов обясни, че канабисът облекчава редица симптоми при автоимунни заболявания като МС, но и при пациенти с рак – от една страна притъпява нежеланите ефекти от химиотерапията като гаденето, а от друга – притъпява някои болки. Според него това е нормално лекарство.

В негов стар български учебник по фармакология от 1949 г. екстрактът от канабис е описан именно като лекарство. А за малко известен факт посочва, че през 1937 г. – когато канабисът е забранен, Американската медицинска асоциация протестира. И все пак, марихуаната не е универсален лек и не понася на всекиго, уточни експертът.