Държавата обмисля дали да разреши марихуаната с медицински цели
Държавата обмисля дали да разреши марихуаната с медицински цели / снимка: Guliver/Getty Images

Държавата проучва възможността да се разреши употребата на марихуана за медицински цели.

Tоксикохимичната лаборатория на ВМА e мястото, където се изследват наркотиците, тяхното количество и състав. Според решение на Националния център по наркотични вещества трябва да се направи анализ на изследванията за употреба на марихуана за медицински цели, допълва бТВ. Целта е държавата да вземе решение - ще се разреши ли медицинската употреба или не.

Според Центъра по наркомании, употребата на марихуана в медицината не е препоръчителна. От здравното министерство заявиха, че заради "сложността на проблема" ще отговорят на въпросите утре.

Различни организации прилагат списък с болести, за които лекият наркотик помагал. Спорът за и против медицинската марихуана се води в целия свят. Някои държави разрешават употребата й. Други, сред които и България, поставят хората, които употребяват марихуана, под ударите на закона. У нас трима пациенти са осъдени за употреба на коноп.

Ако държавата разреши употребата на марихуана за медицински цели, то тя трябва да подлежи на строг контрол и всяко вещество, което ще се използва от пациент, трябва да бъде изследвано в лаборатория.